Bebek Yatağı Seçimi
Eserpera Blog

Bebek Yatağı Seçimi

Bebekler yattığı yerden belli olur…

Çünkü uyku gelişim için en önemli rutinlerden biri. Karnı doymuş bir bebek yeterli uyku alamazsa gün içerisinde fazlası ile huzursuz olacak ve nihayetinde beslenme rutinine de bu huzursuzluk yansıyacak.

O nedenle bebeğinizin gece ve gündüz uyuyacağı oda ve yatak seçimi çok büyük önem taşıyor.

Eğer bebeğinize bir oda hazırlayacaksanız mutlaka oda büyüklüğüne uygun bir mobilya tercih etmelisiniz. Mobilyaların sıkış sıkış olmadığı, ferah, düzenli ve soft renklerde bir oda bebeğin sakince uyuması ve gün içinde keyifle öğrenerek eğlenerek zaman geçirmesi için ideal olacaktır.
Mümkün ise mobilyaların köşeli değil oval seçilmesi de ev kazalarını önlemenize yardımcı olur.

Eğer askıya asacağınız elbise seçiminiz fazla olacak ise askı alanı fazla olan bir dolap -ki kız bebeklerde bu durum daha fazla oluyor- tercih edebilirsiniz. Eğer katlayacağınız tekstil seçiminiz fazla ise de çekmecesi geniş ve bol bir mobilya hayatınızı kurtarır.

Uyku öncesi rutini tutturmak da çok önemli elbette. Bebeğinizi yıkadıktan sonra onunla konuşarak odanın perdesini beraber kapatarak yavaş yavaş uykuya geçmek bir süre sonra alışkanlık yapacak, uykuya dalma süresi kısalacaktır.
Renk konusunda turuncu ve kırmızı gibi aktiviteye yönlendirecek renklerden uzak durulmalı, ya da odanın yataktan gözükmeyecek alt bölgelerinde bu renkler tercih edilmelidir.
Uçuk mavi, uçuk pembe, su yeşili, açık tonda yeşil, krem,çok açık gri,lila gibi ton ve renkler sakinleştirip yaratıcılığı arttıracağından tercih edebileceğiniz renklerden.

Peki yatak olarak mobilya seçimi ne olmalı?

Bebek ve çocuk yatakları konusunda o kadar çok seçenek var ki burada önemli olan istek ve ihtiyacın iyi ve doğru belirlenmesi.

Yıllarca kullanılabilecek bir yatak almak isteyenler için mutlaka büyüyebilen bir yatak seçilmeli.
Odasında değil ebeveyn odasında sadece birkaç ay geçirecek ve şık bir şey isteniyor ise rattan beşikler, hem pratik hem anne yanı hem de kolay taşınabilir bir şey isteyenler için ise park yatak & anne yanı yataklar tercih edilebilir.
Rattan beşiklerin sadece 3-4 ay kullanılabilen ürünler olduğunu bu aylar itibari ile güvenlik riski oluşturabileceğini unutmayın lütfen.

Bazen de her eve her odaya bir yatak istenebiliyor. O durumda da yine kalite ve süreç detayları göz önünde bulundurularak yataklar seçilmeli.

Çok fazla seyahat eden aileler için uzun süreli de kullanılabilecek park yataklar elbette en doğru seçenek olacaktır. Park yatak olarak ise yenidoğan bebeklere uygun, asma katı olan bir model seçilmeli. İhtiyaç ve isteğe göre de alt değiştirme ünitesi olan ya da oyuncaklı ürünler de elbette seçilebilir. Ancak zaten asma kat ve uyku arkadaşları bu ihtiyacınızı tamamı ile karşılayacaktır.

Park yataklar yaklaşık 4 yaşa kadar kullanılabilir. Hem çok fazla yer kaplamadığı için hem de kolayca ev içinde ya da seyahatlerde taşınabildiği için kolaylık sağlarlar. Diğer yandan oyun parkı olarak da kullanılabildiği için evde terasta bahçede yine güvenle ve keyifle kullanmanızı sağlar.

Peki dış yatağı belirledik iç yatak olarak ne seçmemiz gerekir?

Yıllar geçiyor ve yapılan araştırmalar çoğaldıkça sağlıklı seçimi de değiştirmek zorunda kalıyoruz. Eskiden çokça doldurma pamuk yataklar önerilirken günümüzde park yatak ve sepet beşikler için sünger (lateks ya da visko) büyük karyolalar ve büyük yaş bebekler için paket yay ile desteklenen yataklar tercih ediliyor. Seçtiğiniz yatağın çok sert ya da çok yumuşak olmamasına mutlaka dikkat edilmeli. Bebeklerin düz zeminde yatması gerektiğini de unutmayın. Bilinenin aksine reflü yastığı ya da yatakları gerekli ürünler değil, teşhis konulması durumunda kullanılmalıdır. Uzmanlar ve dünya sağlık örgütü düz zeminde yatmalarını önermektedir. Diğer yandan alez kullanmayı da sağlık ve hijyen için ihmal etmemelisiniz.

Uyku konusunda unutulmaması gereken bir diğer konu da güvenlik ve omurga gelişimi için yastık ve yorgan ilk iki yıl kullanılmamalı.
Yorgan yerine uyku tulumu ya da yarım kundaklar tercih edilebilir.

Ve önemli bir hatırlatma bebeğiniz uyurken kendinize ve eşinize hatta sevdiklerinize zaman ayırmayı da ihmal etmeyin. O uykudayken sizin aklınızın ve kulağınızın onun odasında kalmaması için ise gece görüşü de olan bir kamera edinmeyi de ihmal etmeyin…

Sağlıklı uykular, keyifli bir yenidoğan süreci diliyorum…

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.