Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Tuvalet Eğitimine Erken Başlayın
Çoğu ailenin yaptığı büyük hata çocuklarının tuvalet eğitimine oldukça geç başlamalarıdır. Bu konuda temel kural ne kadar erken başlanırsa o kadar daha iyi ve ayrıca daha kolay olacağıdır. 2 yaşından itibaren tuvalet eğitimine başlamak genelde iyi bir dönemdir. İyi bir lazımlık aldığınızdan emin olun ki böylece bebeğiniz bağımsız bir şekilde oturabilsin. Bebeğiniz destek almadan oturmaya başladığında, onu lazımlığa oturtun ve çişini içine yaptırmada onu cesaretlendirin. Lazımlığı kullanan bebeklerin videolarını göstermek de çok yardımcı olur. Videolar ondan ne yapmasını beklediğinizi açıkça bebeğinize söyler.
Sabır Gerektirir
Bir gün veya iki günde olmayacak fakat bir kaç hafta içerisinde bu iş gerçekleşecektir. Başlamak için en erken zaman bebeğiniz uykudan yeni uyandığı zamandır. Yakın bir zaman sonra bezi bırakın ve lazımlığı kullanması için bebeğinizi cesaretlendirin.
Kendisinden bekleneni yaparsa, alkışlayarak ve başarıyla yaptığı şeyi tebrik ederek onu ödüllendirin.
Bu tuvalet eğitimine doğru noktadan nasıl başlayacağınızı gösterir.
Adım Adım İlerleyin
Çocuğunuzun lazımlığı ne için kullanıldığını anlasa bile her zaman kullanmayı sürdürmesini beklemeyin. Bebeğiniz çişini yapmak istediğinde, tuvalete her zaman yapması biraz zaman alır. Çoğu çocuk tuvalet eğitimini 2 ila 3 yaş aralığında tamamlar. Bütün bunlara rağmen, arada bir kazara altına kaçırabilir. Başlangıçta, bebeğiniz lazımlığa bir veya iki kez yapıyorsa, bu yeterli bir sonuçtur. Baskıcı olmayın, sadece lazımlığa yapması için cesaretlendirmeye devam edin. Gün içerisinde bebeğinizin çiş ve kaka yaptığı vakitleri takip edin, not edin. Bir hafta içerisinde ne zaman yaptığı ile ilgili fikriniz olacaktır ve o zamanlarda çocuğunuzu lazımlığa oturtup tuvaletini yapmasını bekleyebilirsiniz. Bu size daha iyi bir sonuç verecektir.
Bez Kullanımını Azaltın
Tuvalet eğitimine başladığınız zamandan itibaren, bir kaç saatliğine bebek bezini çıkartın. Bunu yapmanız bebeği daha hızlı bağımsız hissettirir ve lazımlığın önemini ve kullanmayı öğrenmesine yardımcı olur. Üstelik, ona bez giydirdiğinizde artık altına kaçırmadan sakınmak için tuvalete yapması gerektiğini öğrenir. 3-4 ay içerisinde, bebek lazımlığı kullanmayı tamamen öğrenir fakat altına kaçırmalar 3-3,5 yaşına kadar devam edebilir, bu normaldir.
Bebek sadece bir yıl sonra tuvaletinin geldiğini söyleyecektir. Bir veya bir buçuk yıl civarında, bebek tuvaletinin geldiğini tamamen ifade edecektir.
Elleri Yıkama
Hijyenin esası daha geniş bir perspektif içerir. Hijyen, ellerinizi ve vücudunuzu iyi yıkamak, tuvaleti kullanmak, insanların üzerine hapşırmamak veya öksürmemek, kendini temiz tutmak, çevrenizi temizlemek, çevredeki mikroplardan kendini korumak gibi her konuyu içerir. Şöyle bir deyim vardır: "Zamanında giderilen küçük bir hata büyük felaketleri önler." Tuvaleti kullandıklarında çocuklarınıza her zaman ellerini yıkaması gerektiğini öğretin. Kendi kendilerine temizlemiyorlarsa bile ellerini yıkaması gerektiği onlara öğretilmelidir.
Tuvaletten sonra ellerini yıkamaları için çocuklarınızı teşvik etmede köpüklü sabunlar ve dikkat çekici havlular kullanabilirsiniz.
Ayrıca yemek yendiğinde de el yıkanması gerektiği öğretilmelidir. Ne kadar bu işe erken başlanılırsa ihtiyaç duyulduğunda bunları ona yaptırmak daha kolay olacaktır. Bunlar çocuğunuza doğru tuvalet alışkanlıkları kazandırmada kullanacağınız faydalı yöntemlerdir.
İyi bir temizlik mikroplardan korunmak için her zaman yapılmalıdır. Çocuklar sizin her gün ne yaptığınızı izliyorlar dolayısıyla onlara aynısını öğretmek için doğru alışkanlıklara sahip olduğunuzu gözden geçirin.
Çocuğunuza zamanında tuvalet eğitimi vermeniz çok önemlidir yoksa bu uzun süre bir problem olarak kalacaktır. Kötü tuvalet eğitimi çocuk büyüdüğünde aşırı çamaşır, temizlikten uzaklık ve mahcubiyet gibi bir çok problem doğurur. Kız bebeklere mikroptan korunmaları için temizlikte dikkat edilmesi gerekse de hem kız hem de erkek bebekler için temizlikte ve tuvalet eğitiminde temel kurallar aynıdır.